Erhvervslivet ud af klasselokalet

Dette indlæg er også bragt i Weekendavisen #28.

Hvordan skal vi lære børn og unge at tage kritisk stilling til teknologien, hvis vi inviterer teknologi-giganter som Microsoft og Apple ind i folkeskolens maskinrum? 
 


Der er et ekstremt fokus på, hvordan vi skal uddanne børn helt ned til vuggestuealderen i teknologiforståelse og kritisk stillingtagen til den teknologi, der hastigt digitaliserer vores samfund. Samtidig inviterer vi ukritisk teknologi-giganter som Apple og Microsoft helt ind i velfærdsstatens maskinrum.

Jeg har lige læst sidste punktum i en artikel bragt i Weekendavisen #24. Artiklen bringer et interview med Michael Ziegler, der stolt fortæller om den nye skole, der skal bygges i nybyggerområdet Nærheden i Høje-Taastrup Kommune. Skolen er så revolutionerende, at man ikke kalder den en skole, men et Læringshus.

Læringshuset er inspireret af et amerikansk skole-eksempel og skal vende den danske folkeskole på hovedet. Skolen vil tage udgangspunkt i det 21. århundredes kompetencer, have 3D-printere, virtual reality og en rådgivende bestyrelse bestående af virksomheder som Lego, Apple og Microsoft. Det er her, min kæde hopper af.

Jeg arbejder selv med at forme teknologiforståelse og digital dannelse, så det skaber værdi i skolesystemet og synes i princippet, at Læringshuset lyder som et spændende og vigtigt eksperiment. Men der er en problematisk tendens til ureflekteret at invitere det private erhvervsliv ind i vores uddannelsessystems maskinrum.

Hvis vi vil have Danmarks børn og unge til at tage kritisk stilling til, hvordan teknologier påvirker vores liv og samfund, nytter det ikke, at vi har inviteret alle teknologi-giganterne ind til at rådgive om, hvordan folkeskolen – altså rammerne for den kritiske stillingtagen – skal se ud.

Det er på tide, at vi selv forholder os til teknologien – og dens skabere! Diskussionen om, hvordan fremtidens folkeskole og velfærdssamfund skal opbygges, bør foregå uden at blive mudret af kommercielle interesser. Jeg mener, at vi har masser af kompetente folk til at fylde en rådgivende bestyrelse med – folk der ikke samtidig repræsenterer store tek-giganter. Jeg fristes til at spørge Ziegler & co.: Hvordan påvirker det jeres Læringshus – og de teknologier, der er tilstede – at der sidder tek-giganter med ved bordet i jeres rådgivende bestyrelse?

Weekendavisens artikel rundes af med en oplagt Flemming Ellingsen, skolechef i Høje-Taastrup Kommune, der begejstret beretter om en gruppe elever, der er kommet på en idé, som en stor virksomhed nu vil producere til et globalt marked. Han mener, at vi voksne har overset, hvilken kæmpe ressource børns hjerner er. Der vil jeg gerne sige: Nej, stop, du der! Fordi vi ikke har udbudt børnenes hjerner på markedsvilkår, betyder det ikke, at vi har overset deres potentialer.

Jeg er stor fan af arbejdet med at bringe folkeskolen ud i virkeligheden, ud til virksomhederne. Men vi skal hjem igen. Hjem og reflektere og tage stilling. Så kære tek-optimister i Høje-Taastrup, jeg ville så gerne danse med jer rundt om afbrændingen af et såkaldt forstokket og gammeldags skolesystem. Men ikke hvis det er Apple og Microsoft, der spiller på tromme imens.

Stina Odgaard-Sabally