VÆR NYSGERRIGE, HVIS I MØDER ROBOTTEN!

(indlæg også bragt i Altivisten d. 31/1-2018)

Nysgerrighed, legesyge og kreativitet er tidens buzzwords. Det er der god grund til, for de er drivkraften i engagement og livslang læring. Og et rigtig godt skyt, når man skal begå sig i et samfund under konstant politisk og teknologisk forandring. Men hvor mange mennesker kender du egentligt, som du ville beskrive som nysgerrige? Er du selv nysgerrig?

af  Stina Odgaard-Sabally

Igår besøgte jeg en gammel familieven. Mens vi inspicerer hendes selvgjorte kakkelbord, siger hun med vilde øjne og høj røst – “jeg læser nyheder, for jeg vil ha lov at blande mig!”.

Det her er ikke endnu en historie om at ungdommen er gået af lave og at det kun er de ældre i samfundet, der kan byde ind med noget interessant. De fleste af mine samtaler med min farmor på 73, kan opsummeres med ‘det er ikke sjovt at blive gammel’.

Det her indlæg handler om nysgerrighed. Noget, som mange af os har glemt.

**

Hvor er nysgerrigheden? **

Manglende nysgerrighed gælder for mange mennesker: Om det er vennen, der beklager sig over kæresten, folkeskoleeleven, der kun kommer i skole, fordi hun skal eller kollegaen, der går i baglås over et nyt tiltag.

Den fraværende nysgerrighed er et problem, fordi vi ikke engagerer os uden nysgerrighed. Vi engagerer os ikke i vores demokrati, vi engagerer os ikke i vores arbejde og vi engagerer os ikke i vores parforholdsproblemer. Når vi ikke engagerer os, bliver vi ikke dygtigere. Vi får ikke finurlige ideer. Og vi får ikke lyst til at udfordre status quo.

Hvorfor er vi ikke nysgerrige på de relationer, situationer og omgivelser, som vi er en del af? Svaret, der stirrer én i ansigtet, er tid. Vi tager os ikke tiden til at være nysgerrige. Til at dyrke nysgerrigheden. Vi lever målrettede liv, hvor nysgerrigheden virker ufokuseret.

Når vi ikke er nysgerrige, bliver det skræmmende, at robotterne kommer. Trump bliver præsident. Og vores parforhold synes trivielt.

Jeg tror på, at mennesket trives i nysgerrighed, kreativitet og legesyge. Det kan jeg se på de unge mennesker, jeg underviser i Entreprenørskab & Tech. Det kan jeg se på de folk, jeg møder i makerspaces og andre kreative fællesskaber rundt omkring.

Min opråb er derfor, at vi skal have nysgerrigheden tilbage! Kræv det!

 

LØSNINGEN PÅ DET HELE

Verden er et spændende sted, så gå på opdagelse i den:

 1. Den letteste måde at blive mere nysgerrig på, er at øve sig småt hver dag.
  Rør ved husets mursten, tænk over, hvordan cement virker eller hvem der
  ordner Trumps hår. Slå det op på Google eller diskutér det med en ven.
 2. Lån en bog på biblioteket om et emne, du syntes er spændende. Vær
  nysgerrig når du læser den – slå op på Google, når du undrer dig over
  påstande i den.
 3. Beslut dig for at være nysgerrig – hele livet . Vær nysgerrig på verden omkring
  dig, stil masser af spørgsmål, tag kurser i emner, som du ikke ved noget om, lyt
  til din kærestes historier og stil spørgsmål. Beslut dig for at leve nysgerrigt. Så
  bliver du bedre hver dag.
Stina Odgaard-Sabally