Mennesker, makerspaces og kloge hænder.

orangeMakerspace_2017_3.jpg

Når jeg ikke laver Praktisk er jeg ved siden af mit arbejde næstformand i et stort makerspace i den kreative bydel Musicon i Roskilde...Vi er naboer til RAGNAROK Museet for pop, rock og ungdomskultur og befinder os et (overordentlig godt) stenkast for Roskilde Festival's verdenskendte Orange Scene. 

Vi hedder Foreningen Orange Makers og er netop flyttet i nye rammer med Roskilde Kommunes socialpsykiatri. 

Hvad er det for noget, spørger mange... Lad mig prøve at forklare her

Et værested for socialt og psykisk sårbare – MAKERS CORNER (Tidligere PEOPLES CORNER), som før lå på Køgevej, er flyttet ind i et nyt åbent cafe-, hygge-, og værestedsmiljø med indendørs grønt haveområde og køkkenfaciliteter.

- Og

Et deleværksted drevet på foreningsbasis af engagerede frivillige – ORANGE MAKERS, hvor der er værkstedsfaciliteter til træarbejde, cykelreperation, elektronik og laserskæring, 3D print samt CNC-fræsning.

21199391_989769901162102_8788201278104097922_o.jpg

Stederne smelter sammen, så brugerne får mulighed for at udfordre deres hænder i værkstederne  og foreningsbrugerne kan også bruge cafe- og værestedfaciliteterne i aften- og weekendtimerne. Det giver bedre brug af ressourcer og masser af spændende møder mellem mennesker.

Det givere en unik mulighed for borgere i Roskilde. Deleværkstedet giver muligheden for, at vi kan få de ”kloge hænder” mere på banen. I mange år har fokus været på de kloge hoveder og vi har glemt håndværket, afskaffet hjemmeværkstedet og dyrket brug og smid væk kulturen. Det er rigtig skidt, faktisk er mange håndværkskompetencer ”efterladt” hos bedsteforældre generationen, og vores børn lærer ikke selv at fikse, reparere og bygge. At bruge en hammer og sav er nærmest blevet en event i sig selv, og det er ikke tilgængeligt i mange hjem. Derfor er der brug for et urbant og bynært deleværksted, hvor man som medlem, bare kan gå ned og prøve sig selv af og lære af hinanden. Man kan fikse cyklen og lave et lækkert hjemmebygget bord. Men mulighederne er mange flere.

De nyeste værkstedsteknikker kombinerer computerstyring, 3D tegning og layout med maskiner der kan skære, fræse og printe i fysiske materialer. Du kan nu tegne dine egne smykker og producere dem i flot plast eller skære imponerende former i træ til skiltning, udsmykning eller design af egne møbler. Og så kan den nyeste elektronik endnu mere. Du kan nu selv bygge styring af kaffemaskinen, automatisk vanding af haveplanterne eller egne låsesystemer. Det lyder svært, men er egentlig ret ligetil. 

Så kom ned forbi til en af vores åbne makerdays, hvornår kan du se her

Mads Højberg